Svenska English Deutsch Start

Problemlösare inom metallbearbetning

Ekenäs Metallprodukter AB

Efter 35 år med Sapa som storkund - i hela världen - har man samlat på sig gedigen erfarenhet inom metall och legobearbetning. Nu hoppas bröderna Kjäll och Johan Ottosson att företag i närområdet också ska upptäcka fördelarna med att anlita Ekenäs Metallprodukter.

- Vi är snabba på att ta fram små serier, allt från prototyper till provserier, och har mycket kort hanteringstid. Självklart tar vi stora serier också, och vi är mycket snabba att ställa om, säger Kjäll.

Inom trumling har Ekenäs Metallprodukter stor kapacitet med två 400-litersmaskiner samt en 200-litersmaskin. Här sköter Madeleine trumlingen av detaljer till personlyft.

Kort genomloppstid i produktionen

- Flexibiliteten i verkstaden är stor och genomloppstiden i produktionen är väldigt kort, understryker Johan.

Bara häromveckan kom en kund in med en skiss på ett papper och frågade "kan ni lösa det här?". Tre dagar senare kunde kunden hämta en färdig produkt.

Kapning av aluminiumprofiler, både manuell och automatisk, är en av grundpelarna i verksamheten hos Ekenäs Metallprodukter AB.

Ekenäs Metallprodukter får kontinuerligt in nya artiklar och nu vill man särskilt vända sig till närområdet. Målgruppen är alla företag som behöver produkter i aluminium.

- Men vi är inte främmande för stål, rostfritt och plastprodukter heller. Efterfrågan skapar tillgången, säger Kjäll.


Mikael ser över CNC-bearbetningen av detaljer till sjukhussängar. Kapaciteten ligger på 700 gånger 350 mm i X och Y samt  200 mm i z.

Investerar för att uppfylla marknadens behov

Så när förfrågningar kommer in på större detaljer som man kanske inte har levererat förut är lösningen enkel:

- Då investerar vi för att kunna uppfylla marknadens behov, säger Johan.

- Det är ju det som driver oss framåt, att utvecklas med förfrågningar som vi inte hade klarat av tidigare, säger Kjäll.


Bearbetningen av aluminiumprofiler innebär även stansning med presskraft upp till 50 ton. Här arbetar Monica med detaljer till punktutsug.


Vissa orders innefattar även montering, i det här fallet förmontering av skruv för att förenkla vid slutmontering.

Text & foto: Gabriella Mellergårdh


Läs mer om Ekenäs Metallprodukter AB »
Boka annons