Svenska English Deutsch Start

Automatisering har ökat konkurrenskraften

Sävsjö Plastdetaljer AB

Flexibilitet är deras styrka. Sävsjö Plastdetaljer tillverkar i små serier likaväl som man tar fram formverktyg och jobbar med stora order på upp mot en miljon bitar.

– Det är fördelen med ett litet, familjeägt företag, säger VD Tommy Karlsson.
Maskinparken växer hos Sävsjö Plastdetaljer. Nyligen investerade man i en 30 tons formspruta med robot. Företagets åtta maskiner har låskrafter upp till 250 ton och klarar att producera allt från minsta 5-gramsplugg till golfvagnshjulet som väger 700 gram.
– Det är ju automatisering som gäller för att vara konkurrenskraftig i den här branschen, säger Tommy Karlsson.
– Med den nya formsprutan kan vi köra lite längre serier. Och roboten sköter arbetet när man är borta en liten stund. Det är ju fördelen!

Investering gav klirr i kassan. Den nya formsprutan stärker Sävsjö Plastdetaljer på marknaden.
Investering gav klirr i kassan. Den nya formsprutan stärker Sävsjö Plastdetaljer på marknaden. – Nu kan vi klara lite längre serier, säger Tommy Karlsson.

Kunder från hela landet
Just idag är det relativt lugnt i maskinhallen. Tommy och hans fru Merly har just gått igenom maskinparken och ska snart gå igång med produktion av bitar till bläckstråleskrivare. Beställare är en firma i Göteborg. Kundkretsen sträcker sig från Malmö i söder till Timrå i norr. Det rör sig om bitar till aluminiumprofiler, inglasningar och reklamskyltar. SAPA, Triplesign, Samhall och Prismaflex är några av beställarna.

– Vi kan väl visa bitarna i glasskåpet, säger Merly och gör produktionen en smula mer begriplig för den oinvigde.
Bland diverse detaljer finns produkter som alla kan känna igen, som dragkroksskyddet, handtaget till käppen och styret till kälken. Plastmaterialen är de vanligast förekommande, mjuka som hårda.

I produktionen på Sävjsjö Plastdetaljer återfinns en hel del välkända produkter. Merly Karlsson visar handtaget som sedan fästs på promenadkäppar.
I produktionen på Sävjsjö Plastdetaljer återfinns en hel del välkända produkter. Merly Karlsson visar handtaget som sedan fästs på promenadkäppar.

Grunderna i ISO
Tommy har också gått en grundutbildning i ISO.
– Så det är ju inga svårigheter att genomföra det när det skulle bli aktuellt, säger han.
Sävsjö Plastdetaljer har två anställda, Tommy och Merly, men tar ibland in extra personal vid arbetstoppar. Tommy har jobbat i företaget sedan 1971.

– Det var en god vän, Ingemar Bylander, som startade 1968. Jag blev delägare så småningom och tog över när Ingemar gick i pension, berättar Tommy.
Något han knappast ångrar. Bitar är livet!

Text och foto: Gabriella Mellergårdh

Läs mer om Sävsjö Plastdetaljer AB »
Boka annons