Vecka 20 Lördag 18 maj Grattis Erik
Valuta
EUR 11.65 0.00 0.002
GBP 13.61 0.00 0
USD 10.71 0.00 -0.001
BÖRSEN 17:30
-0.31%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Sök på allt i hemsidan,

till exempel företagsnamn.

Anderstorp

Säg Anderstorp och det första många kommer att tänka på är motorbanan, Scandinavian Raceway. Här har körts både Grand Prix, Formel 1 och roadracing/MotoGP sedan premiärloppet 1968. Motorbanan grundades av tre motorintresserade företagare, Sven ”Smokey” Åsberg, Bertil Sanell och Åke Bengtsson, och det är precis så det brukar gå till i de här trakterna. Kreativa företagare med stark koncentration inom metall- och plastindustri skapar utveckling i samhället. Ett exempel på det är då verksamheten ställts om på motorbanan för det så kallade Affärsracet, en mässa för företag i hela Gnosjöregionen, som lockat flera tusen besökare under åren.

 

Självklart ville också Anderstorp med sina 5 000 invånare ha en egen racingskola. 2006 flyttade Motorsportgymnasiet med Fordons- och transportprogrammet, inriktning personbilsmekaniker, till depåhuset på Scandinavian Raceway. Det handlar om en unik spetsutbildning med möjlighet till praktik hos de främsta racingteamen i Sverige men också utomlands.

 

Anderstorp har anor från medeltiden, redan 1435 dök namnet upp första gången och det fanns tidigt en enkel stavkyrka på platsen. Däremot dröjde det ända till 1800-talets mitt innan samhället började växa, i takt med att allt fler industrier började etableras. Järnvägsstation med post- och telegrafstation invigdes 1901. Sedan 1974 ingår Anderstorp i Gislaveds kommun och sedan järnvägen lades ned fick banvallarna nytt liv som cykel- och gångbanor.

 

Naturen runt Anderstorp består av kuperad skogsbygd med Stormossen i norr. Anderstorps Stormosse är ett naturreservat som ingår i EU-nätverket Natura 2000 för biologisk mångfald.


Arbete pågår

Texten är på plats, men vi håller på att fylla våra ortssidor med bilder och annat intressant material. Håll ut så kommer det snart mer info :-)

 

Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår