Vecka 48 Onsdag 29 november Grattis Sune
Valuta
EUR 11.37 0.02 0.023
GBP 13.16 0.05 0.055
USD 10.36 0.04 0.045
BÖRSEN 17:30
0.93%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Sök på allt i hemsidan,

till exempel företagsnamn.

Eksjö

Smala kullerstensgränder och charmiga trähus karaktäriserar Eksjö, den lilla trähusstaden belägen mitt på småländska höglandet. Här finns arkitektur som överlevt två stadsbränder och som spänner över fyra sekler. Här kan man låta sig fascineras av handels- och borgargårdar, stadens 1700-talskyrka och det anrika Rådhuset som omvandlats till stadshotell.

 

Redan vid slutet av 1400-talet började Eksjö etablera sig som militärstad och under årens lopp har många regementen varit förlagda här. Eksjö garnison som innefattar Sveriges enda ingenjörregemente, Swedec (landets kompetenscentrum för ammunitions- och minröjning) samt stödjande funktioner från bland annat Försvarsmaktens logistik är en av Eksjös största arbetsgivare.

 

Eksjö har ett starkt kulturliv och står återkommande värd för evenemang som klassiska marknader och konserter. Ett populärt besöksmål är Filmbyn Småland i Mariannelund, fyra mil öster om Eksjö. Här får besökaren ta del av en världsunik utställning om svensk barnfilm och tolv inspelningsplatser från Astrid Lindgrens klassiska barnfilmer. Ett annat populärt besöksmål är Kvarnarps gård med anor från 1100-talet där en av byggnaderna bland annat rymmer en byggnadsvårdsbutik.

 

Vill man uppleva dramatisk natur kan man bege sig till Skurugata strax norr om Eksjö. Bergsklyftan är omkring 800 meter lång, upp emot 35 meter djup och mellan 7 och 24 meter bred. Det är en ovanlig geologisk bildning, skyddat som naturreservat sedan 1967. Naturligtvis kantas Skurugata av sagor och sägner. Det sägs bland annat att de gamla göterna här offrade till sina gudar och att Skurugata var ett tillhåll för trollen.


Arbete pågår

Texten är på plats, men vi håller på att fylla våra ortssidor med bilder och annat intressant material. Håll ut så kommer det snart mer info :-)

 

Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår