Vecka 26 Måndag 24 juni Grattis
Valuta
EUR 11.24 0.00 0.003
GBP 13.28 0.00 0
USD 10.48 -0.03 -0.027
BÖRSEN 17:30
0.97%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Sök på allt i hemsidan,

till exempel företagsnamn.

Aneby

Aneby är en företagstät kommun som bland annat utmärkt sig för sin trähustillverkning och för varumärket Hags som tillverkar lekplatsutrustning och möbler för utemiljö. Företagsklimatet har stadigt rankats högt och kommunen har under lång tid legat över rikssnittet vad gäller andel företagare.

 

Själva Aneby ligger vackert till i småländska höglandets norra delar och har ibland kallats ”lilla Norrland” för sin kuperade terräng. I utkanten av samhället kastar sig Svartån utför branterna i Stalpets vattenfall som med sina 20 meters fallhöjd är södra Sveriges största vattenfall. Bredestadsdalen med naturreservatet Hyllingen är ett område som är mycket populärt för sin rikliga förekomst av fågel. Bland annat finns en fågelstation vid sjön Ralången samt en utsiktsplattform som är tillgänglig även för personer med lättare funktionshinder.

 

Kulturen är viktig i Aneby och här är navet det anrika Kulturhuset som färdigställdes 1929 och då blev landets andra konserthus. Endast Stockholms konserthus är äldre. Aneby Konserthus har bland annat fungerat som biograf och hemmascen för Aneby jazzklubb som är en av landets allra äldsta jazzföreningar. Under åren har jazzklubben haft många världsnamn på besök.

 

 Vid Stjärneborgs museer, strax norr om Aneby, hittar vi Sveriges enda pyramid, konstruerad av ingenjören och adelsmannen Malte Liewen Stierngranat år 1915. Gravplatsen som är inspirerad av Cheopspyramiden utanför Kairo har blivit en stor turistattraktion. Ett annat välbesökt turistmål strax söder om Aneby är Åsens by, ett kulturreservat med välbevarade lantbyggnader från tidigt 1900-tal


Arbete pågår

Texten är på plats, men vi håller på att fylla våra ortssidor med bilder och annat intressant material. Håll ut så kommer det snart mer info :-)

 

Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår