Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

 

Vecka 03
Onsdag 20 januari
Grattis Fabian, Sebastian
Valuta
EUR 10.1 -0.01
GBP 11.4 0.03
USD 8.34 0.01
BÖRSEN 19:30
0.89%

Sök på allt i hemsidan

T.ex. företagsnamn eller produkt

Vetlanda

Vetlanda har anor som marknads- och tingsplats sedan 1000-talet, men historien sträcker sig troligtvis ännu längre tillbaka än så. I modern tid har träindustristaden Vetlanda domineras av stora företag inom byggindustrin där några också är världsledande inom sina områden. Som Höglandets shoppingcentrum erbjuder man allt ifrån små gårdsbutiker till stora varuhus.

 

Det är länge sedan gruvarbetarna gjorde sitt sista arbetspass i Kleva Gruva, men däremot kan besökare vaska guld och gå på skattjakt under sommarhalvåret, testa klättring och övernatta i bivack.

 

Den som är intresserad av lite mer fart och fläkt kanske väljer en hemmamatch för Vetlanda Speedway som gasat hem åtskilliga SM-guld genom åren. Även inom bandy har Vetlanda varit svenska mästare flera år och bidragit med många landslagsspelare.

Bland kända Vetlandabor finns såklart artisten Lena Philipsson och pianisten Putte Nelsson. Kända artister brukar för övrigt synas när det bjuds till VetlandaFesten – ett återkommande evenemang den sista helgen i maj.

 

Bland sevärdheterna i Vetlanda finns Sollinska huset som uppfördes i början av förra seklet av den tidens störste industriman, C.O. Nilsson. Forngårdens hembygdspark och naturreservaten Illharjen och Drags udde är fina utflyktsmål där man bland annat kan uppleva Emån som porlar fram genom frodig växtlighet.


Arbete pågår

Texten är på plats, men vi håller på att fylla våra ortssidor med bilder och annat intressant material. Håll ut så kommer det snart mer info :-)