Vecka 15 Fredag 12 april Grattis Liv
Valuta
EUR 11.57 0.06 0.062
GBP 13.54 0.08 0.079
USD 10.86 0.13 0.134
BÖRSEN 13:59
1.29%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Sök på allt i hemsidan,

till exempel företagsnamn.

Tranås

En gång i tiden var Tranås känd som pälsstaden då skinn- och pälsbutikerna låg som ett pärlband längs Storgatan. På Tranås Pälsmuseum kan man få veta mer om pälsmetropolens historia. Tranås har också vid tre tillfällen blivit utsedd till Sveriges musikkommun. Här spelar Frälsningsarméns Hornmusikkår en viktig roll. År 1897 hade man sitt första framträdande och sedan dess har man regelbundet marscherat till torgmöten och söndagsskolfester. Fortfarande in på 2000-talet har man marscherat till torget varje söndag under sommaren.

I Tranås arrangeras också återkommande olika musikfestivaler, exempelvis ”at the Fringe” och Tranås Musikfestival.

 

Tranås ligger intill sjön Sommen som sedan 1904 har trafikerats av den vedeldade ångbåten S/S Boxholm II. Sommarens olika kryssningar är populära där fredagarnas traditionella torgtur brukar locka flest passagerare. Ett annat historiskt besöksmål är Rås gård med anor från 1300-talet då gården enligt skriftliga källor ägdes av Vadstena kloster. Gården som ligger mitt i Illerns naturreservat hyrs ut för konferenser, övernattningar och evenemang.

 

2018 skrev Tranås ny historia då man invigde Smålands första wakepark med en kabelbana för wakeboardåkare. Tranås hör också till de kommuner som diplomerats till en Fairtrade City för sitt engagemang för rättvis handel och etisk konsumtion.


Arbete pågår

Texten är på plats, men vi håller på att fylla våra ortssidor med bilder och annat intressant material. Håll ut så kommer det snart mer info :-)

 

Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår