Vecka 48 Onsdag 29 november Grattis Sune
Valuta
EUR 11.37 0.02 0.02
GBP 13.15 0.00 -0.003
USD 10.36 0.04 0.041
BÖRSEN 17:30
0.93%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Sök på allt i hemsidan,

till exempel företagsnamn.

Vaggeryd

Tre mil söder om Jönköping ligger Vaggeryd i Byarums socken, ett samhälle med stark förankring inom metall- och möbelindustri. Ett exempel är den välkända Lamino-fåtöljen från Swedese möbler som föddes här liksom den helsvenska pinnstolen.

Vaggerydstravet som invigdes 1995 har bidragit till att placera orten på kartan liksom den goda korv, pastej och sylta som tillverkas i Vaggeryd.

 

Läget intill E4:an och närheten till både Värnamo och Jönköping har gjort kommunen attraktiv och Vaggeryd, som tillsammans med Skillingaryd är tätort, rymmer många växande företag. Logistiken förbättrades ytterligare när kombiterminalen på Båramo industriområde invigdes 2010 för att bland annat hantera container till och från Göteborgs hamn.

 

Även om Vaggeryd är en relativt ung ort finns det gott om sevärda och intressanta kulturhistoriska platser. Ekomuseum Vaggeryd består av runt 100 kulturhistoriska sevärdheter runt om i kommunen, framtagna av Hembygdsrådet.

För en djupdykning i historien kan man också besöka Miliseum, ett militärhistoriskt museum i Skillingaryd, som berättar om den indelte soldatens liv och ingenjörtruppernas uppdrag.

 

Ett sätt att verkligen möta historien är att vandra i munkarnas fotspår längs Munkaleden, en 40 kilometer lång vandringsled från det gamla medeltida nunneklostret i Byarum till munkklostret i Nydala. Följ abbotsigillet vid väskälen, ta del av information om historiken och njut av den småländska naturen genom ängar, hagar och mossar.


Arbete pågår

Texten är på plats, men vi håller på att fylla våra ortssidor med bilder och annat intressant material. Håll ut så kommer det snart mer info :-)

 

Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår