Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

 

Vecka 48 Torsdag 2 december Grattis Beata, Beatrice
Valuta
EUR 10.27 -0.01 -0.01
GBP 12.07 0.02 0.016
USD 9.05 -0.03 -0.028
BÖRSEN 12:44
-1.58%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Sök på allt i hemsidan,

till exempel företagsnamn.

Gislaved

Gislaved kan stoltsera med ett eget speedwaylag som har flera SM-guld i bagaget. Lejonens hemmamatcher på Axelent arena i Gislaved brukar vara välbesökta evenemang. Välbesökta är också konserterna som ges av Gislaveds egen symfoniorkester som samarbetar med kända solister i uppskattade konsertprogram. Musiklivet är rikt i kommunen. Här har man under åren kunnat lyssna till både kammarkör, manskör, storband – och en väl utbyggd musikskola där alla barn från årskurs 3-4 ges möjlighet att sjunga eller spela ett instrument.

 

Gislaved med sina 10 000 invånare är centralort i kommunen med samma namn. Redan under forntiden vistades människor i de här trakterna och själva namnet Gislaved dök upp första gången 1434 som namnet på en kvarn. Hundra år senare bestod byn av fem hemman och Gästgiveri, så småningom började Gislaveds marknad bli känd i trakterna och när Gyllenfors Järnbruk grundades år 1734 tog tillväxten fart på allvar. Under 1800-talet började utvecklingen till den industriort som Gislaved utmärker sig för än idag.

Svenska Gummifabriken etablerades i Gislaved 1895 och Continental var däckföretagets sista ägare. När däckfabriken lades ned tog Weland AB över fastigheten som senare gjordes om till industrihotell.

 

Gamla Remfabriken intill vattenfallet i Nissan är Gislaveds äldsta fabriksbyggnad från 1893. Den rymmer Gislaveds Industrimuseum där man kan ta del av hela historien om hur den lokala industrin kring gummi, läder och plast har utvecklats.

 

Naturen runt Gislaved präglas bland annat av Nissan som slingrar sig likt ett blått band genom bygden. Fiske och vandring är populärt liksom turer längs den 86 kilometer långa kanotleden utmed Nissan.


Arbete pågår

Texten är på plats, men vi håller på att fylla våra ortssidor med bilder och annat intressant material. Håll ut så kommer det snart mer info :-)